Earl Grey Gin

Smaak:

Vooretiket Earl Grey Gin

Earl Grey Gin dankt haar volle smaak aan de kleinschalige distillatie in de potstill van De Kleine Distilleerderij. Voor de Earl Grey Gin worden maar liefst 16 verschillende kruiden en specerijen gebruikt in combinatie met een unieke productiemethode.

Het resultaat is een heerlijk zachte gin met een volle smaak. Earl Grey Gin combineert het droge astringente van Earl Grey thee, de frisse fruitige smaken uit citrusvruchten, en het kruidige karakter van jeneverbes.

Earl Grey Gin is puur genieten, maar ook in cocktails en longdrinks doet deze gin het goed. De Kleine Distilleerderij helpt u graag een handje; onderaan deze pagina vindt u recepten voor Gin-Tonic en Dry Martini.

 

 

Ontstaan:

Earl Grey Gin gebotteld

De Earl Grey Gin is ontstaan uit het idee dat gin en thee best wel goed combineren, waarom dan geen Thee-Gin maken?

Met die gedachte is in samenwerking met Anja Schukkink van Tea In Motion een ontwikkelingproces gestart waarbij heel wat verschillende theesoorten en productiemethodes getest zijn. Daarbij kwam uiteindelijk een Gin naar voren waarin zwarte thee en earl grey thee gebruikt worden om tot een kenmerkend thee aroma te komen.

Naast de keuze voor de thee bleek ook het productieproces belangrijk, door een deel van de thee apart te distilleren zonder toevoeging van alcohol wordt een frisse theesmaak gevangen die in de gewone distillatie steeds ontbrak.

 

Productie:

Close up van ketelopstelling (19 feb)

De Earl Grey Gin ontstaat dus via een unieke productie-methode waarbij in twee delen wordt gedistilleerd om het gewenste smaakprofiel te bereiken.  Eerst wordt een gin-distillatie uitgevoerd met kruiden in de ketel zelf en een aromamand gevuld met Earl Grey thee en citrusschillen in het stoompad. Vanuit deze distillatie wordt een gin opgevangen met een alcoholpercentage van ongeveer 70% alcohol.
Daarna wordt zwarte thee apart gedistilleerd in water om de frisse smaak van verse thee te behouden. Met dit theewater wordt de Gin van de eerste distillatierun verdund naar een alcoholgehalte van 40% volumeprocent. Omdat er voor dit verdunnen niet alleen zuiver water gebruikt wordt valt de Earl Grey Gin in de categorie “Distilled Gin”.

 

Gin-Tonic

Eigenlijk is het gewoon een kwestie van uitproberen, zoek de ideale verhouding Gin : Tonic en ga daarna experimenteren met garnering. Beschouw dit recept dus maar als een uitgangspunt!

  • Flink wat ijsklontjes in het glas
  • 1 of 2 delen Earl Grey Gin
  • 4 delen Tonic (advies; Feever Tree Indian Tonic)
  •  Garnering (komkommer)

 

Dry Martini

Een klassieke cocktail met verassend veel variaties want iedereen verzint zijn eigen verhouding Gin : Vermouth. Volgens de International Bartenders Association is de norm 6 : 1, maar De Kleine Distilleerderij adviseerd toch;

  • 3 delen Earl Grey Gin
  • 1 deel Droge Vermouth (advies; Martini Extra Dry)
  • Zilveruitjes als garnering

 

Meer cocktailtips?

Iedere maand selecteren wij voor u een cocktail van de maand, een overzicht van al deze cocktails vindt u hier.