Cocktail van de maand: Gypsy Queen

Cocktail van de maand: Gypsy Queen

Met deze tweede cocktailsuggestie duikt De Kleine Distilleerderij in de historie voor een vergeten gouwe ouwe. De Gypsy Queen was erg populair in de jaren ‘30 in de verenigde staten, waar de grote drooglegging net was afgelopen. In die jaren werden vodka en vodka-cocktails populair, met name in de even zo populaire Russische horeca van New York. Eén van die vodka cocktails was de Gypsy Queen, waarvan de eerste recepturen rond 1935 dateren.

Gypsy Queen

De ingrediënten:

2 delen (60ml) Vodka

1 deel (30ml) Benedictine

2 scheutjes Angostura Bitter

IJs

een stukje sinaasappelschil

De bereiding:

  1. Giet de Vodka, Benedictine, en Angostura Bitter in een groot glas met veel ijs,
  2. 30-60 seconden roeren,
  3. uitgieten door een zeef in een cocktailglas,
  4. garneren met de sinaasappelschil.

Nog meer historie?

Het tweede ingrediënt van de Gypsy Queen is Benedictine. De receptuur voor deze kruidenlikeur werd ontwikkeld aan het eind van de 19e eeuw door Alexandre le Grand. Om de verkoop te bevorderen verzon hij een verhaal over een herontdekt receptuur van een Benedictijner Monnik,… dat verhaal gaat nog altijd vrolijk rond getuige de Nederlandstalige wikipedia. Of het verhaal nodig was is overigens nog maar de vraag, de smaak van Benedictine is eigenlijk reden genoeg om een fles aan te schaffen.

En dan het scheutje Angostura bitter, begin 19e eeuw ontwikkeld in de kustplaats Angostura in Venezuela door een medisch officier uit het leger. De medische tonic ontwikkelde zich door de jaren heen tot een bittere toevoeging in diverse cocktails en wordt al sinds 1875 geproduceerd in port of spain, Trinidad. Angostura bitter wordt verkocht in de karakteristieke fles met een te groot label, en is ook vandaag de dag nog altijd een bijna onmisbaar cocktailingrediënt.

Posted on: 12 maart 2017Roelof