Cocktail van de maand: White Lady

Cocktail van de maand: White Lady

De White Lady cocktail is een wat onbekende klassieker waarvan foto’s op onverklaarbare wijze direct aan bruiloften doen denken. De White Lady is een zogeheten sour, en wel eentje van bijna 90 jaar oud.  De Kleine Distilleerderij heeft aan dat recept wel een klein beetje suiker toegevoegd, om het zure van de citroen wat te balanceren. Misschien was vroeger de triple sec zoeter?

Voor een mooie schuimlaag, maar ook voor een rondere smaak, bevat deze cocktail rauw eiwit. Dit is voor veel mensen een drempel, maar als u het ei even afspoelt voor het open te breken en de cocktail dezelfde dag opdrinkt is er geen enkel gevaar voor salmonellavergiftiging. De risicogroepen kunnen overigens beter alle cocktails laten staan. Vertrouwd u het eiwit toch niet? Laat het dan gewoon weg, een White Lady zonder eiwit blijft een lekkere cocktail.

Garnering heeft de White Lady qua smaak niet echt nodig, maar het oog wil ook wat en daarom staat ze op de foto met een viooltje. Viooltjes zijn overigens eetbare bloemen dus ze kunnen geen kwaad als garnering.

Ingrediënten:

 • 60 ml Earl Grey Gin
 • 30 ml Triple Sec
 • 30 ml Citroensap
 • 1 eiwit
 • 10 ml Suikersiroop (1:1 water + suiker)

Recept:

De White Lady vraagt om een zogenaamde Dry Shake voor een extra stevige schuimlaag. Deze dry shake is niets anders als een extra ronde in de cocktailshaker zonder ijs. Sommige bartenders shaken eerst zonder ijs, en dan met ijs. Andere bartenders doen het juist andersom, wij ook.

 1. Spoel het ei even af onder de kraan, dan openbreken en het eiwit opvangen
 2. Voeg nu alle ingrediënten met flink wat ijsklontjes in de shaker,
 3. Shake!
 4. Uitgieten door een zeef in een groot glas en de ijsklontjes wegwerpen.
 5. Terug in de shaker,
 6. Shake! (nogmaals goed shaken voor een mooie schuimlaag)
 7. Uitgieten in een glas, eventueel garneren met een viooltje.

Proost!

Posted on: 29 oktober 2017Roelof