De drooglegging van Zuidelijk Flevoland; Maart 1968

De derde episode in de serie over de drooglegging in 1968 waarin we de voortgang volgen aan de hand van foto’s uit de collectie van Het Flevolands Archief. De foto’s zijn geschoten op de locatie van het toekomstige Zeewolde, om precies te zijn bij de Zeewolderhoek waar tegenwoordig de veerpont aanlegt. Heeft u de eerdere delen uit de serie gemist? Hier kunt u het eerste deel terugvinden.

Het is Maart 1968, binnen de ringdijk van Zuidelijk Flevoland zakt het waterpeil gestaag verder. Door dit alsmaar zakkende water wordt ook zichtbaar dat de geschiedenis van dit gebied verder teruggaat als 50 jaar. Bij de Zeewolderhoek komt bijvoorbeeld een vliegtuigwrak boven water, dit blijken de resten van de Amerikaanse bommenwerper Crazy Horse die op 21 februari 1944 werd neergehaald en neerstortte in het IJsselmeer. Op de tweede foto’s ziet u in de verte het vliegtuigwrak droogvallen. In de jaren na de drooglegging zouden nog vele vliegtuig- en scheepswrakken worden ontdekt, tijdens de tweede wereldoorlog werd boven het IJsselmeer flink gevochten en in de eeuwen daarvoor kon het op de Zuiderzee flink spoken. Twee mooie voorbeelden hiervan is de modderschouw┬ádie in 1971 ontdekt werd bij het graven van greppels in de buurt van de roerdompweg, en de Kogge die in hetzelfde jaar werd ontdekt bij de Slingerweg. Met behulp van jaarringenonderzoek is bepaald dat De Kogge gebouwd werd in de eerste helft van de 14e eeuw. Als u zich afvraagt hoe zo’n Kogge eruit zag kunt u een kijkje nemen bij de Kamper Kogge, want de opgraving in Zeewolde is gebruikt als basis voor die reconstructie.

Rest ons nog de foto’s genomen bij de Zeewolderhoek:

12 maart 1968, situatie bij punt B (tegenover Horst). Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.
12 maart 1968, situatie bij punt B (tegenover Horst). Op de achtergrond is het wrak van een neergestort vliegtuig zichtbaar. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.

Bekijk hier de voortgang in April 1968.