De drooglegging van Zuidelijk Flevoland; April 1968

In onze serie over de drooglegging van Zuidelijk Flevoland duiken we terug naar april 1968, 8 april 1968 om precies te zijn. Dat is nog geen 6 maanden na het sluiten van de ringdijk en de start van het leegpompen van de toekomstige polder van Zuidelijk Flevoland. Toch komt het einde al in zicht; het waterpeil is al flink gezakt en steeds meer grond begint al droog te vallen.

De voortgang is allemaal te danken aan 1 gigantisch gemaal, de Blocq van Kuffeler nabij het huidige Almere. Hier bevind zich op het diepste punt van de zuidelijke polder, en eindigen de hoge en de lage vaart die het water naar het gemaal geleiden. Beide vaarten waren al voor de start van de drooglegging in de bodem van het IJsselmeer gebaggerd om voor een goede afwatering richting het gemaal te zorgen. De Blocq van Kuffeler, ook vandaag de dag nog één van de grootste gemalen ter wereld, pompte in met 4 machtige dieselmotoren in 7 maanden tijd 3-4 meter water van de bodem van 430 km2 voormalige zeebodem en legde zo Zuidelijk Flevoland droog.

Terug naar 8 april 1968 en terug naar Zeewolde waar dankzij de hogere ligging de bodem al flink in zicht komt. Vorige maand was op de foto’s al een vliegtuigwrak te zien, op dat moment nog half in het water. Deze maand is de voortgang van de drooglegging goed te zien aan het volledig drooggevallen wrak. Over het vliegtuigwrak is veel informatie te vinden want het was één van de weinige bezienswaardigheden in een verder nogal kale vlakte. Dat zal ook de reden zijn van het bijstaande bordje dat nieuwsgierige avonturiers waarschuwt voor eventueel aanwezige explosieven. Want natuurlijk trok dit nieuwe land nieuwsgierigen uit de omgeving, en toegang tot de toekomstige polder was geen probleem want de bruggen lagen al klaar. Het grote bord dat bij de Nijkerkerbrug nieuwsgierigen de toegang verbood en waarschuwde voor de plaatselijk slappe bodem hield zeker niet alle avonturiers tegen.

Situatie bij punt B, stand op 8 april 1968. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.
Situatie bij punt B 8 April 1968. Het wrak van een neergestort vliegtuig. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.
Waarschuwingsbord bij Nijkerkerbrug, 8 April 1968. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.

 

Eerdere afleveringen gemist?

Januari 1968

Februari 1968

Maart 1968