De drooglegging van Zuidelijk Flevoland; Mei 1968

Een nieuwe episode in onze serie over de drooglegging, met dit keer foto’s uit mei 1968. De drooglegging nadert zijn eindstation want binnen een maand zal de polder officieel droogvallen. Maar dan is er slechts een modderige bodem waar men nog weinig mee kan aanvangen, daarom volgen nog jaren van ontginning.

Met die ontginning werd al aangevangen voor het officiële droogvallen van de polder. Op de foto’s zien we dat begin mei 1968 op de hoger gelegen gronden langs de dijk riet werd gezaaid of zelfs al eerder ingezaaid riet opkwam. Dit riet vormde de eerste fase van de ontginning van de drooggevallen gronden, het zorgde ervoor dat onkruid geen kans kreeg en onttrok water aan de bodem, bovendien werd diezelfde bodem door wortelvorming en was het riet makkelijk te verwijderen als de tijd rijp was voor de volgende fase van ontginning. Na het één of meerdere jaren werd het riet afgebrand, en werd er koolzaad geplant. Koolzaad werkte ook goed tegen onkruid, had als gewas weinig bewerkingen nodig en de verkoop leverde de staat nog een mooie inkomstenbron. Het zaaien en oogsten van koolzaad gebeurde bovendien in andere periodes als het zaaien en oogsten van gerst, haver, en tarwe. Die granen volgden na een paar jaar het koolzaad op en vormden de laatste fase van de ontginning. Uiteindelijk zouden de eerste landbouwkavels pas in 1978 uitgegeven worden aan de verkozen akkerbouwers.

Maar nog even terug naar mei 1968, toen waren er slechts plannen voor de invulling van de polder; landbouw in het midden van de polder, recreatie aan de randen, daar ook natuurgebieden, en twee stedelijke gebieden; de stad Almere als overloop voor het overbevolkte Amsterdam en het Gooi, en het dorp Zeewolde met een deels recreatieve bestemming. Vandaag de dag lijkt dat misschien wat raar, een polder ontwikkelen als recreatieve bestemming, maar in die tijd was de vakantie in opkomst en pakte men nog niet het vliegtuig. Dit bioscoopjournaal uit de zomer van 1969 laat met overvolle dijken en stranden langs de randmeren goed zien dat er best behoefte was aan die recreatieve bestemming. En eerlijk is eerlijk, ook in 2018 zijn de stranden van de randmeren nog altijd een fantastische plek om een zomerse dag door te brengen!

 

3 mei 1968, verder inzaaien van de drooggevallen gronden met stuifgraan. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.

 

3 mei 1968, Op de eerst drooggevallen gronden is het ingezaaide stuifgraan reeds opgekomen en voorkomt grote zandverstuivingen. Bron: Het Flevolands Archief, Rijkdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt.

Eerdere afleveringen gemist?

Januari 1968

Februari 1968

Maart 1968

April 1968