Cocktail van de maand; Tom Collins

Cocktail van de maand; Tom Collins

De cocktail van deze maand is de Tom Collins, een gin cocktail met een hele mooie geschiedenis. Of eigenlijk is de naam van de cocktail gebaseerd op een hele mooie geschiedenis. De precieze origine van de receptuur blijft onduidelijk al is wel duidelijk dat deze cocktail ergens in de eerste helft van de 19e eeuw is ontstaan. De eerste geschreven recepten voor de Tom Collins cocktail zijn opgetekend in een receptenboek van Jerry Thomas in 1876.

Deze Jerry Thomas was een bartender in New York City, en dat is ook precies waar twee jaar eerder the great Tom Collins hoax of 1874 stevig huis hield. Bij the great hoax werd een vriend / kennis opgehitst door deze te vertellen dat ene Tom Collins in de bar om de hoek kwaad zat te vertellen over deze bewuste vriend. Schandalige dingen werden er verteld door die Tom Collins, of de vriend deze kerel kende? Die vriend kende (uiteraard) geen Tom Collins, maar wilde wel graag naar die bar om Tom Collins eens even de waarheid te vertellen. Eenmaal in de drukke bar bleek al snel dat de woedende vriend voor de gek was gehouden, en op deze geslaagde grap moest natuurlijk gedronken worden. Het simpele geintje werd zo groot dat heel Amerika er aan mee deed, er kwamen zelfs valse berichten in de kranten over plaatsen waar Tom Collins gespot was (Fake News!). Later zijn er liederen over deze hoax geschreven, en naar alle waarschijnlijkheid is er dus ook een cocktail naar vernoemd.

De Tom Collins cocktail is overigens een heerlijk verfrissende cocktail die het uitstekend doet op een mooie warme zomerse dag. Fris door het limoensap en door de stevige dosis bronwater een goede doordrinker.

Ingrediënten:

  • 60 ml Gin
  • 30 ml Limoensap (1 limoen)
  • 30 ml Suikersiroop (1:1 suiker in water)
  • 120 ml Bronwater
  • IJsklontjes

Het Recept:

  1. Snij de limoen doormidden en snij een plakje af voor de garnering
  2. Pers vervolgens de limoen in een groot glas
  3. Voeg suikersiroop toe en de ijsklontjes
  4. Gin en bronwater erbij

Proost!

PS. Gebruik suikersiroop in plaats van suiker, dan kan eventueel extra suiker worden toegevoegd als de balans tussen zoet en zuur niet helemaal klopt. Suikersiroop is te koop maar ook makkelijk te maken door 1 deel suiker met 1 deel water te verhitten in een pan. De suiker lost nu snel op en is direct bruikbaar, eventueel afvullen in een hittebestendige fles dan is de siroop circa 1 week houdbaar in de koelkast.

(voor een overzicht van alle cocktailrecepten: http://dekleinedistilleerderij.nl/overzicht-cocktailsuggesties/ )

Posted on: 13 juli 2018Roelof