Cocktail van de maand: Clover Club

Cocktail van de maand: Clover Club

Onze cocktailtip voor de maand september is de Clover Club. Deze klassieker past namelijk perfect bij een warme nazomerzonnetje op een terrasje, maar voelt zich ook helemaal thuis in een donkere woonkamer waar de eerste herfststorm tegen de ramen aan slaat.

De Clover Club cocktail is ontstaan in Philadelphia in de gelijknamige Clover Club, een echte gentlemens club waar de advocaten, bankiers en andere welgestelde heren de avond doorbrachten onder het genot van een hapje en enkele drankjes. Nogmaals, een gentlemens club: dus ondanks zijn uiterlijk is dit roze drankje  bedoeld voor echte kerels! De Clover Club cocktail is voor het eerst vastgelegd in 1917 maar zal ergens rond het jaar 1900 ontstaan zijn want we weten dat rond het jaar 1910 de cocktail ook buiten Philadelphia al erg gewaardeerd werd.

De Clover Club maakt u met frambozen of frambozensiroop. Wij raden verse of vers ingevroren frambozen aan, u maakt in een handomdraai namelijk zelf een heerlijke frambozensiroop. De cocktail is een variant op een sour, en bevat verder gin, citroensap en eiwit. Dat eiwit kunt u eventueel weglaten, maar liever niet want het zorgt voor een mooie schuimlaag, een romiger mondgevoel, en een zachtere cocktail.

Ingrediënten:

 • Gin (60 ml)
 • Frambozensiroop (15 ml)
  • 50 g frambozen
  • 75 g suiker
  • 75 g water
 • Citroensap (15 ml, 1/2 citroen)
 • 1 eiwit
 • IJsklontjes

Recept:

 1. We maken eerst de frambozensiroop, de meeste recepten gebruiken minder frambozen maar wij willen een volle smaak. Doe daarom 50 g frambozen in een pannetje en voeg 75 g suiker en 75 g water toe. Even kort verhitten tot de suiker is opgelost, en eventueel ook even de frambozen fijnstampen om de smaak goed uit de frambozen in de siroop te laten tekken. Als de suiker is opgelost de siroop door een theezeefje gieten. U heeft nu voldoende siroop voor 6-8 cocktails.
 2. Mix in een cocktailshaker de gin, het citroensap, de frambozensiroop, en het ijs. 20-30 seconden schudden.
 3. Vervolgens het mengsel zeven en het ijs wegdoen, het mengsel kan terug in de shaker samen met het eiwit. Dan nog even kort stevig schudden voor een stevige schuimlaag. (Deze techniek heet de reverse dry shake en geeft een stevigere schuimlaag als de gewone dry shake)
 4. Uitschenken in een glas en Proost!

(voor een overzicht van alle cocktailrecepten: http://dekleinedistilleerderij.nl/overzicht-cocktailsuggesties/ )

Posted on: 2 september 2018Roelof