Cocktail van de Maand; Vodka Martini

Cocktail van de Maand; Vodka Martini

De cocktail van de maand kennen de meeste mensen als een Martini van de James Bond serie. Vraag in een cocktailbar liever specifiek om een Vodka Martini anders is de kans aanwezig dat uw Martini met Gin gemaakt wordt (wat overigens ook erg lekker is).

Nu we toch over James Bond begonnen zijn; shaken, not stirred is natuurlijk de iconische uitspraak die onlosmakelijk aan de Vodka Martini verbonden is. Waar gaat dat over? Nou, James wil dat zijn ingrediënten in een cocktailshaker met ijs worden geschud voordat zijn Martini via een strainer in een gekoeld glas wordt uitgeschonken. Dat is niet perse de beste methode want door het ruwe schudden breken er makkelijk stukjes van het ijs af en die komen mogelijk door de strainer in de cocktail terecht. Minder mooi en de Martini wordt daardoor extra verdunt. Met enkel heldere ingrediënten is de Martini typisch een cocktail die stirred het beste tot zijn recht komt, door mildere techniek blijft het ijs heel en is de drank helder bij het uitschenken.

De Vodka Martini dan, een heerlijke cocktail waarin de Vodka goed tot zijn recht komt. De vermouth is net voldoende om een beetje extra smaakdiepte aan de cocktail te geven zonder de smaak van de Vodka te overheersen. De citroenschil is ook niet alleen een beetje garnering voor het mooi maar trekt juist alle smaken naar elkaar toe.

Ingrediënten;

  • 2.5 deel (75 ml) Flevodka
  • 0.5 deel (15 ml) Blanke Vermouth
  • Citroenschil
  • (IJsklontjes)

Recept;

Zorg ervoor dat het martiniglas goed koud is door het in de koelkast te zetten of te vullen met ijsklontjes. Voeg vervolgens alle ingrediënten samen in een shaker met ijsklontjes. Niet schudden maar circa 30 seconden roeren met een lange lepel. Tip; hoe langer u roert hoe meer smeltwater de cocktail verdunt, zo bepaald u dus zelf de sterkte van de Vodka Martini. Haal het ijs uit het glas /of het glas uit de koelkast en schenk de Martini in door een zeef. Knijp vervolgens in een stukje citroenschil en garneer de cocktail met mooie twist.

Proost!

Vodka Martini

Posted on: 6 juni 2020Roelof