Cocktail van de Maand; Lemon Drop Martini

Cocktail van de Maand; Lemon Drop Martini

De lemon drop martini wordt beschouwd als 1 van de beste vodka martini’s aller tijden. De cocktail werd in de jaren 70 ontwikkeld in San Fransisco door barman Norman Jay Hobday en is daarmee een vrij jonge klassieker.

De Lemon Drop Martini is zo populair geworden dat er vele kant en klaar variaties te vinden zijn, ook in Nederland kunt u deze in de schappen vinden. Toch loont het de kleine moeite om deze klassieker zelf te maken van verse ingrediënten; het verse citroensap maakt de cocktail een stuk lekkerder, en u kunt de zoet zuur balans naar eigen smaak aanpassen.

Ingrediënten;

  • 60 ml FleVodka
  • 30 ml Triple Sec
  • 30 ml Citroensap vers (~1/2citroen)
  • 15 ml Suikersiroop (1:1 suiker:water)
  • Garnering; Suikerrandje evt. met citroenrasp
  • IJsklontjes

Recept;

Voor de Lemon drop martini beginnen we met het suikerrandje op het glas. Als u de rand van het glas vochtig maakt met wat citroensap in plaats van water blijft de suiker beter plakken. Om de Lemon Drop Martini een extra lemon boost te geven kunt u de suiker ook mengen met wat fijne citroenrasp.

Suikersiroop maakt u door suiker en water 1 op 1 te mengen, dus bijvoorbeeld 100 g suiker met 100g (ml) water. Verwarmen is niet nodig, de suiker lost goed op. De siroop kunt u in de koelkast makkelijk een week bewaren.

De rest is simpel; alle ingrediënten met ijs in de shaker en flink schudden tot de cocktail ijskoud is, daarna uitschenken door een zeef in het glas. Eventueel nog garneren met een citroen twist……proost!

Lemon Drop Martini

Posted on: 10 juni 2021Roelof