Nieuw Flevolands Peil

Nieuw Flevolands Peil is een Akvavit, en waarschijnlijk net even anders als u gewent bent. Akvavit is in Scandinavische landen een bekende drank die bij veel belangrijke gebeurtenissen wordt geschonken, maar ook wordt genoten als alledaags aperitief; een shotglaasje voor de maaltijd opent de smaakpapillen. In Nederland is Akvavit nog altijd vrij onbekend. Ten onrechte, want Akvavit is heerlijk en combineert bovendien fantastisch met typisch Hollandse gerechten als haring, gerookte paling, en hutspot.

Nieuw Flevolands Peil is gedistilleerd met een kruidengift op basis van karwijzaad en venkelzaad zoals dat voor een Akvavit hoort. Deze basis is aangevuld met kleine hoeveelheden korianderzaad, jeneverbes, bittersinaasappel, en anijszaad om Nieuw Flevolands Peil extra smaakdiepte te geven en het distillaat is licht gezoet om de drank de kruidige smaken te ondersteunen en de drank te verzachten.

Speciale jubileumeditie; Leve de drooglegging!

Nieuw Flevolands Peil bij het Putter Stoomgemaal

De Kleine Distilleerder bevindt zich in Zeewolde op zo’n 3,5 meter onder de zeespiegel, in de jongste polder van Nederland. De eerste batch van Nieuw Flevolands Peil is uitgebracht als een speciale jubileumeditie ter ere van het 50-jarig jubileum van de drooglegging van Zuidelijk Flevoland. Deze drooglegging van Zuidelijk Flevoland begon direct na het sluiten van de ringdijk in oktober 1967, met als hoogtepunt het officiële moment waarop de polder droogviel; 28 mei 1968.

De Kleine Distilleerderij heeft de afgelopen maanden het proces van de drooglegging gevolgd aan de hand van een serie foto’s genomen bij de ringdijk op het grondgebied van het toekomstige Zeewolde (Hier te vinden). Deze bijzondere fotoserie werd gemaakt door de heer Potuyt in dienst van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, precies met de bedoeling om de voortgang van drooglegging in beeld te brengen. Op vaste punten bij de dijk werden geregeld foto’s genomen, wij volgden de drooglegging bij punt B “de Zeewolderhoek”. De foto’s werden beschikbaar gesteld door Het Flevolands Archief, waar nog veel meer schitterend beeldmateriaal te vinden is.

Naast de fotoserie vieren we de drooglegging uiteraard ook met een drankje. De jubileumeditie van Nieuw Flevolands Peil kent slechts 100 genummerde flessen met een karakteristieke etiket geïnspireerd op zandribbels in een drooggevallen bodem.

Leve de drooglegging!