FleVodka *Aardappel Special edition

Er viel dit jaar niet aan te ontkomen, Covid-19. Iedere Nederlander kreeg te maken met een hele reeks aan beperkingen, en een deel van onze economie werd stil gelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Mede daardoor kreeg Covid-19 ook een hele reeks onvoorziene gevolgen. Wij hadden eind mei net onze FleVodka op basis van Flevolandse gerst bij de slijters bezorgd toen er van diverse kanten de vraag kwam of we niet iets van aardappels konden maken? Omdat de horeca dicht was, en de export bijna volledig stil lag, waren er door het hele land grote overschotten van frietaardappelen. En iedereen weet, van aardappels maak je Vodka!

Hoe wordt FleVodka dan wel gemaakt?

Van aardappels maak je dus Vodka, maar dat is nog niet zo makkelijk. Eerst moet het zetmeel in de aardappels gedenatureerd worden door de aardappels te koken, daarna worden de aardappels gepureerd om te zorgen dat het zetmeel ook beschikbaar komt. Dit zetmeel wordt vervolgens met enzymen omgezet in suikers, waardoor gist ermee aan de slag kan om alcohol te maken.

Dat klinkt allemaal nog heel simpel, alleen is dit best een uitdaging als het gaat over 600kg aardappels die per batch van 40kg worden gekookt en gepureerd, en heeft u wel eens per ongeluk een pan aardappelpuree koud laten worden? Maar goed, het koste dus even wat moeite maar uiteindelijk is het wel gelukt, en de gist maakte met alle plezier de alcohol die we nodig hadden om de Vodka van te stoken.

Dan het stoken, eerst 1 hele rustige striprun in de potstil om de alcohol uit het bier te winnen. Echt heel rustig…want het aardappelbier is nog altijd vrij dik en heeft de neiging om aan te branden en de smaak van aangebrande aardappel gaat helaas ook mee naar het distillaat. De niet aangebrande batches worden vervolgens nog 2 keer afgestookt in de Vodkaketel waarbij voor- en naloop wordt weggenomen om zo het zuiverste hart over te houden voor de Vodka. Het hart heeft een alcoholpercentage van 96%, en wordt verdund met Flevolands water om op een drinksterkte van 40% Vol uit te komen.

Ongefilterde Vodka?

Vodka is (met name in Nederland) met name bekend als smaakloze alcohol. In het verleden was dat heel anders en had Vodka gewoon nog wat smaak, maar door de jaren heen is Vodka steeds zuiverder en smaaklozer geworden. Vandaag de dag wordt de meeste Vodka met actieve kool gefilterd om zoveel mogelijk smaak te verwijderen. FleVodka wordt daarentegen niet gefilterd, en houdt een klein beetje van de smaak van de Flevolandse gerst.

Proef het verschil!

Wat is nu het smaakverschil tussen een Vodka op basis van graan en een Vodka op basis van aardappel? Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. We kunnen proberen om het in woorden uit te leggen, maar met deze special edition van de Flevodka heeft u nu de kans om dit zelf te ervaren, proef de Flevodka op basis van graan naast de Flevodka op basis van aardappel en bepaal welke uw favoriet is. Beide Vodka’s zijn op dezelfde wijze gedistilleerd en hebben bewust een klein beetje smaak van de gebruikte grondstoffen, 100% zeker dat ook u het verschil proeft!

Cocktailtips

Vodka Martini
Rosemary Greyhound
Limontini