FleVodka

De eerste batch van onze Flevolandse Vodka is een limited edition met een oplage van slechts 95 flessen. FleVodka werd namelijk voor 100% gemaakt van Flevolandse Gerst, eigenlijk een deel gerst en distillaat dat resteerde van een batch whisky. Als experiment hebben we van deze gerst een Vodka gestookt, en daarbij hebben we ervoor gekozen om een ongefilterde Vodka te maken zodat de smaak van Flevolandse Gerst in de Vodka doorkomt.

Ongefilterde Vodka?

Vodka is (met name in Nederland) met name bekend als smaakloze alcohol. In het verleden was dat heel anders en had Vodka gewoon nog wat smaak, maar door de jaren heen is Vodka steeds zuiverder en smaaklozer geworden. Vandaag de dag wordt de meeste Vodka met actieve kool gefilterd om zoveel mogelijk smaak te verwijderen. FleVodka wordt daarentegen niet gefilterd, en houdt een klein beetje van de smaak van de Flevolandse gerst.


Hoe wordt FleVodka dan wel gemaakt?

Eerst wordt de Flevolandse gerst omgezet in vloermout, daarna komt het terug naar De Kleine Distilleerderij. Er wordt net als bij whisky of bier gemaischt om het aanwezige zetmeel in suikers om te zetten, en vergist om alcohol te krijgen. Daarna kunnen we gaan stoken; 1 striprun in de potstil om de alcohol uit het bier te winnen, gevolgd door 2 keer stoken in de Vodkaketel waarbij voor- en naloop wordt weggenomen om zo het zuiverste hart over te houden voor de Vodka. Het hart heeft een alcoholpercentage van 96%, en wordt verdund met Flevolands water om op een drinksterkte van 40% Vol uit te komen.

Cocktailtips

Vodka Martini
Rosemary Greyhound
Limontini