FleVodka


” Intriguing aromatics, layered and intricate with a varied array of fascinating flavours and a smooth indulgent palate. The nose enlists the senses with curried capsicum, lime leaf and indulgent sweet toffee, culminating in caramel and ice cream notes. “

Jaarlijks maken we Flevodka; een beperkte oplage premium Vodka gemaakt van Flevolandse Gerst. We hebben er voor gekozen om ongefilterde Vodka te maken, waarbij de smaak van Flevolandse Gerst in de Vodka doorkomt.

Dankzij de onderscheidende smaak kreeg onze FleVodka bij the International Wine and Spirits Competition 2020 een gouden medaille, en wonnen we bovendien de Vodka & Tonic competition!

Ongefilterde Vodka?

Vodka is (met name in Nederland) met name bekend als smaakloze alcohol. In het verleden was dat heel anders en had Vodka gewoon nog wat smaak, maar door de jaren heen is Vodka steeds zuiverder en smaaklozer geworden. Vandaag de dag wordt de meeste Vodka met actieve kool gefilterd om zoveel mogelijk smaak te verwijderen. FleVodka wordt daarentegen niet gefilterd, en houdt een klein beetje van de smaak van de Flevolandse gerst.


Hoe wordt FleVodka dan wel gemaakt?

Eerst wordt de Flevolandse gerst omgezet in vloermout, daarna komt het terug naar De Kleine Distilleerderij. Er wordt net als bij whisky of bier gemaischt om het aanwezige zetmeel in suikers om te zetten, en vergist om alcohol te krijgen. Daarna kunnen we gaan stoken; 1 striprun in de potstil om de alcohol uit het bier te winnen, gevolgd door 2 keer stoken in de Vodkaketel waarbij voor- en naloop wordt weggenomen om zo het zuiverste hart over te houden voor de Vodka. Het hart heeft een alcoholpercentage van 96%, en wordt verdund met Flevolands water om op een drinksterkte van 40% Vol uit te komen.

Cocktailtips

FleVodka & Tonic
Vodka Martini
Rosemary Greyhound
Limontini