UnLoched Whisky

Sinds 2018 wordt er bij De Kleine Distilleerderij ook Whisky gestookt, en na 3 jaar rijpen op een houten vat is het grote moment daar en zijn de eerste flessen gebotteld!

Deze eerste batch whisky is gemaakt van 100% gerstemout en heeft een warme en lange vergisting gekregen waardoor er veel smaak in het stookbier ontstaat. Daarna volgt de drievoudige distillatie in onze potstill welke zorgt voor een maximale overdracht van smaak naar het distillaat. Het distillaat heeft vervolgens 3 jaar op een 50 liter vat van Amerikaans eiken gelegen voor de rijping. Door dit kleinere volume is er meer houtcontact en gaat de rijping sneller in verhouding tot een normaal vat.

Deze eerste batch voldoet aan de kwalificaties van een single malt of zelfs een single cask whisky. Maar wat in onze ogen nog belangrijker is; deze whisky is met zorg op een ambachtelijke wijze gestookt!

Toekomst

Uiteraard is de eerste batch whisky niet de laatste, we zijn na 2018 blijven experimenteren met verschillende moutsoorten, gisten, en vaten. In 2019 zijn er bijvoorbeeld 2 vaten gevuld; 1 vat met een whisky met een deel tarwe in de moutstort, en een 2e vat gemaakt van 100% Flevolandse mout.

UnLoched?

De naam UnLoched is een kleine knipoog naar de geschiedenis van Flevoland; De Kleine Distilleerderij staat immers midden op de het grootste door de mens gemaakte eiland ter wereld, waar zich voorheen het grootste meer van Nerderland bevond. Een typisch Nederlandse locatie waar deze Oer-Hollandse Whisky op ambachtelijke wijze wordt gestookt.

Cocktailtips

Whisky Sour
Manhattan
Cranberry Smash