UnLoched Whisky

Huidige Fles
Vorig Label

Sinds 2018 wordt er bij De Kleine Distilleerderij ook Whisky gestookt, met een wettelijke minimum rijpingstijd van 3 jaar kan daarmee sinds 2021 jaarlijks een bescheiden batch whisky gebotteld worden.

Na onze 1e batch in 2021, en 2 batches in 2022, zijn we nu in 2023 aan de 4e batch toe! Slechts 3 jaar oud dus, maar omdat de whisky in een kleiner vat relatief veel houtcontact heeft en het Angels share groter is rijpt onze Unloched Whisky sneller. Proef het vooral zelf; onze Unloched is met alle liefde, veel handwerk, en een beetje zweet gemaakt. In kleine batches gestookt in onze eigen potstills, puur ambacht!

Unloched 2023 Batch P511

In 2020 hebben we deze whisky gemaakt op basis van gerstemout van Flevolandse bodem, na een langzame fermentatie werd de whisky drie maal gestookt in onze potstill. Het distillaat werd 2,5 jaar gerijpt op kleine ex bourbon vaatjes (3*40l) en heeft daarna nog een finish gehad van 6 maanden op een Palo Cortado Sherry vat (125l).

Na verdunning tot drinksterkte (43%Vol) leverde dit 50l vat 185 flessen whisky op, herkenbaar aan de nieuwe unloched labels en het batchnummer P511.

Unfiltered

Om bezinksel in de fles te voorkomen wordt veel whisky koud gefiltered, een proces waarbij ook smaak verloren gaat. Unloched wordt daarom niet gefiltered, er kan een beetje sediment onderin de fles ontstaan. Dit kan geen enkel kwaad, u kunt gewoon blijven genieten van een smaakvolle whisky.

Eerdere Batches

  • Unloched 2022 (Batch 19T)
    • Gerstemout en Tarwemout, 2,5 jaar gerijpt op een 100l Amerikaans eiken vat, en 6 maanden afgerijpt op een sherryvat. Deze batch telt 236 flessen.
  • Unloched 2022 (Batch F19)
    • Gerstemout van Flevolandse bodem, 2,5 jaar gerijpt op een 50l Amerikaans eiken vat, en 6 maanden afgerijpt op een sherryvat. Deze batch telt 131 flessen.
  • Unloched 2021 (Batch #1)
    • Gerstemout, 50l Nieuw Eiken, 3 jaar gerijpt. Een batch van 128 flessen.

Toekomst

Uiteraard is deze whisky niet de laatste, we vullen tegenwoordig jaarlijks een aantal vaten om in de toekomst vaker een nieuwe Unloched uit te kunnen brengen. In 2021 hebben we 2 100l vaten weggelegd die in 2024 gebotteld zullen gaan worden, beiden zijn gemaakt van Flevolands mout en gerijpt op ex-bourbon vaten.

UnLoched?

De naam UnLoched is een kleine knipoog naar de geschiedenis van Flevoland; De Kleine Distilleerderij staat immers midden op de het grootste door de mens gemaakte eiland ter wereld, waar zich voorheen het grootste meer van Nerderland bevond. Een typisch Nederlandse locatie waar deze Oer-Hollandse Whisky op ambachtelijke wijze wordt gestookt.

Open en eerlijk

U wilt graag weten wat u eet en drinkt, en wij maken ambachtelijke producten van de beste ingrediënten die we graag laten zien. Staat er in de ingrediëntenlijst een extract of distillaat vermeld? Dan is dit extract of distillaat door De Kleine Distilleerderij zelf gemaakt!

Ingrediëntenlijst; Houtgerijpt Whisky Distillaat, Water.

Cocktailtips

Whisky Sour
Manhattan
Cranberry Smash