UnLoched Whisky

Sinds 2018 wordt er bij De Kleine Distilleerderij ook Whisky gestookt, en nadat in 2021 de eerste batch whisky kon worden gebotteld zijn dit jaar maar liefst 2 verschillende batches van het vat gehaald!

Voor beide batches zult u merken dat deze zich stevig ontwikkeld hebben ondanks de relatief korte periode van rijping. Dat komt omdat de whisky in een kleiner vat relatief veel houtcontact heeft en het Angels share groter is. Van de twee whisky’s voldoet alleen de flevolandse versie aan de definities van een single malt. Maar wat in onze ogen veel belangrijker is; beide whisky’s zijn met zorg op een ambachtelijke wijze gestookt!

Unloched 2022 Batch 19T

In 2019 is deze whisky gemaakt van een mash met 80% gerstemout en 20% tarwemout, na een langzame fermentatie werd de whisky drie maal gestookt in onze potstill. Het distillaat werd 2,5 jaar gerijpt op een vat van Amerikaans eiken (100l, medium toast, ex rum), en heeft daarna nog een finish gehad van 6 maanden op een Palo Cortado Sherry vat.

Na verdunning tot drinksterkte (43%Vol) leverde dit 100l vat 236 flessen whisky, achterop uw fles vindt u het batchnummer (19T) en flesnummer (x / 236).

Unloched 2022 Batch F19

Deze special werd in 2019 gemaakt op een basis 100% gerstemout met een Flevolandse oorsprong, in kleine batches vermout bij de vloermouterij Masterveld. Ook hier werd een langere fermentatietijd aangehouden voor extra smaakontwikkeling, en is de whisky drie keer gedistilleerd in onze potstill. Met het distillaat kon een nieuw Amerikaans eiken vat (50l, Charred) gevuld worden waar de whisky 2,5 jaar in heeft gerust, daarna volgde nog een finish van 6 maanden op een Oloroso sherryvat.

Na verdunning tot drinksterkte (43%Vol) leverde dit 50l vat 131 flessen whisky op, achterop uw fles vindt u het batchnummer (F19) en flesnummer (x / 131).

Unfiltered

Om bezinksel in de fles te voorkomen wordt veel whisky koud gefiltered, een proces waarbij ook smaak verloren gaat. Unloched wordt daarom niet gefiltered, er kan een beetje sediment onderin de fles ontstaan. Dit kan geen enkel kwaad, u kunt gewoon blijven genieten van een smaakvolle whisky.

Eerdere Batches

  • Unloched 2021 Batch #1
    • Gerstemout, 50l Nieuw Eiken, 3 jaar gerijpt. (128 flessen)

Toekomst

Uiteraard is deze whisky niet de laatste. Voor 2023 staat slechts 1 batch op de planning, die werd in 2020 gestookt op een basis van flevolandse mout en is gerijpt op ex-bourbon vaten. In 2024 volgen de eerste experimenten met whisky op basis van verschillende soorten gerstemout van Nederlandse oorsprong!

UnLoched?

De naam UnLoched is een kleine knipoog naar de geschiedenis van Flevoland; De Kleine Distilleerderij staat immers midden op de het grootste door de mens gemaakte eiland ter wereld, waar zich voorheen het grootste meer van Nerderland bevond. Een typisch Nederlandse locatie waar deze Oer-Hollandse Whisky op ambachtelijke wijze wordt gestookt.

Open en eerlijk

U wilt graag weten wat u eet en drinkt, en wij maken ambachtelijke producten van de beste ingrediënten die we graag laten zien. Staat er in de ingrediëntenlijst een extract of distillaat vermeld? Dan is dit extract of distillaat door De Kleine Distilleerderij zelf gemaakt!

Ingrediëntenlijst; Houtgerijpt Whisky Distillaat, Water.

Cocktailtips

Whisky Sour
Manhattan
Cranberry Smash