Wohlgemut Vodka

Huidige Fles
Vorig Label


” Intriguing aromatics, layered and intricate with a varied array of fascinating flavours and a smooth indulgent palate. The nose enlists the senses with curried capsicum, lime leaf and indulgent sweet toffee, culminating in caramel and ice cream notes. “

Wohlgemut is de opvolger van  Flevodka; een Vodka op basis van Nederlandse gerst met dezelfde receptuur waar we eerst Flevolandse Gerst gebruikten.  Deze keuze hebben we gemaakt omdat de mouterij zich ver buiten Flevoland bevindt, de CO2 footprint blijft lager als de mout gemaakt wordt gerst geteeld in de buurt van de mouterij en niet eerst van Flevoland naar de mouterij wordt verstuurd.

Deze premium Nederlandse mout wordt vervolgens via dezelfde receptuur verwerkt tot een ongefilterde Vodka waarbij de smaak van Nederlandse Gerst in de Vodka doorkomt. De eerdere versie “FleVodka” (met dezelfde receptuur op basis van Flevolandse mout) won in 2020 bij de international wine and spirits competition een gouden medaille.

Hoe wordt Wohlgemut dan wel gemaakt?

De gerstemout wordt vermaischt tot een wortm en vervolgens langzaam op lagere temperatuur vergist zodat er een stookbier met een clean smaakprofiel ontstaat. Daarna kunnen we gaan stoken; 1 striprun in de potstil om de alcohol uit het bier te winnen, gevolgd door 2 keer stoken in de Vodkaketel waarbij voor- en naloop wordt weggenomen om zo het zuiverste hart over te houden voor de Vodka. Het hart heeft een alcoholpercentage van 96%, en wordt verdund met zuiver water om op een drinksterkte van 40% Vol uit te komen. Onze Vodka wordt dus niet gefilterd met actieve kool waardoor Wohlgemut Vodka dus juist wel ee beetje smaak behoudt!

Wohlgemut?

De naam van onze Vodka is een verwijzing naar de Duitse naam van een ouderwetse mouthark. Bij het mouten moet alle mout eens per 3 uur gekeerd worden, en in de oude tijden ging dit handmatig met een mouthark en u kunt zich wellicht woorstellen dat dit een zware en uitzichtloze klus geweest moet zijn. Toch werd de mouthark in Duitsland omgedoopt tot Wohlgemut (ofwel welgemoed) om de innerlijke rust die dit zware werk opleverde.

Open en Eerlijk

U wilt graag weten wat u eet en drinkt, en wij maken ambachtelijke producten van de beste ingrediënten die we graag laten zien. Staat er in de ingrediëntenlijst een extract of distillaat vermeld? Dan is dit extract of distillaat door De Kleine Distilleerderij zelf gemaakt!

Ingredienten; Water, Vodka Distillaat (O.b.v. Gerstemout)

Cocktailtips

Vodka & Tonic
Vodka Martini
Rosemary Greyhound
Limontini