Cold Brewed Koffielikeur

De Cold Brewed Koffielikeur van De Kleine Distilleerderij is niet zomaar een koffielikeur: waar de gevestigde namen op smaak gebracht worden met vanille en karamel, is de smaak van de Cold Brewed Koffielikeur namelijk voor 100% afkomstig van de gebruikte koffiebonen!  Voor deze eerste editie zijn dat de Inga Aponte koffiebonen van de kleinschalige branderij Bocca uit Dronten; deze bonen geven een koffie met duidelijk herkenbare smaken van pure chocolade en donkere kersen. In de Cold Brewed Koffielikeur wordt minder suiker toegevoegd dan gebruikelijk, het resultaat is een heerlijke koffielikeur die u puur kunt genieten.

Dat de smaak van Cold Brewed Koffielikeur goed is bleek bij de Liqueur Masters 2017 waar de likeur werd beoordeeld met de hoogst mogelijke waardering; een Master Medaille.

Naast puur genieten kunt u de Cold Brewed Koffielikeur natuurlijk ook uitstekend gebruiken in diverse cocktails, een aantal cocktail-recepten vindt u onderaan de pagina.

De koffiebonen:

De Inga Aponte koffiebonen zijn van de Caturra variëteit (een Arabica-ondersoort) en worden door Inga indanen verbouwd op circa 2000 meter hoogte op de hellingen van de Doña Juana Vulkaan in Colombia. De  vulkanische as op de hellingen zorgt in combinatie met de grote hoogte voor ideale groeicondities voor de koffieplant en een heerlijke volle smaak in de rijpe bonen. Na de oogst worden de bonen gewassen en zongedroogd bij het lokale Inga Aponte community wash station. Het branden van de bonen gebeurd op kleine schaal bij de Bocca Branderij in Dronten, waar onder het toeziend oog van de brander het uiteindelijke smaakprofiel van de Inga Aponte koffieboon wordt gecreëerd.

Cold Brewed?

Om smaak te behouden worden de koffiebonen pas bij De Kleine Distilleerderij gemalen, en wordt er direct na het malen koffie-extract van gemaakt door heel langzaam ijskoud water over de versgemalen koffie te druppelen. Dit zogeheten Cold Brew of ook wel Dutch Drip extractieproces gebeurd in een gekoelde omgeving. Per batch wordt 1 kg koffie gebruikt en het duurt maar liefst 16 uur om daar extract van te maken.

Het grote voordeel van de Cold Brew methode is dat de karakteristieke smaken van de versgezette koffie in het extract terechtkomen, mede omdat negatieve effecten van oxidatie en verouderingsprocessen worden geminimaliseerd. Nadat het extractieproces is afgelopen wordt het Cold Brew koffie-extract gemengd met suiker, en wodka tot het juiste alcoholgehalte, 1 kg gemalen koffie levert zo uiteindelijk 10 liter koffielikeur op. Naast de eerder genoemde ingrediënten wordt er ook een klein beetje vitamine C aan de koffielikeur toegevoegd als antioxidant, zodat de koffielikeur zijn goede smaak behoud tijdens het bewaren.

Het proces is daarmee nog niet klaar; voordat de koffielikeur gebotteld kan worden moet zij eerst nog een drietal weken staan want er zal eerst nog een bezinksel vormen. Daarna wordt de koffielikeur nog gefilterd zodat er een heldere koffielikeur in de schappen staat.

Bewaaradvies:

Hoewel de Cold Brewed koffielikeur lang houdbaar is in een gesloten fles, zal een geopende fles van smaak gaan veranderen. Na het openen komt er namelijk meer zuurstof bij de likeur en zal de oxidatie op gang komen. Het beste bewaard u de geopende fles in de koelkast om de veroudering te vertragen. Verder kan in de flessen Cold Brewed koffielikeur alsnog een kleine laag bezinksel ontstaan, dit kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak. Mocht u toch niet volledig tevreden zijn met de Cold Brewed likeur neem dan even contact op met De Kleine Distilleerderij.

Cocktailtips:

Espresso Martini

Een kleine waarschuwing: Espresso Martini’s zijn niet alleen verslavend lekker, ze zijn ook een uiterst efficiënte manier om wakker te blijven. Dit is dan ook geen cocktail voor mensen die nog willen gaan slapen! Met de Cold Brewed Koffielikeur heeft u bovendien nog een unieke mogelijkheid: maak er een Single Origin Espresso Martini van door Inga Aponte koffiebonen te gebruiken voor de Espresso! Het onderstaande recept wijkt overigens af van de standaardrecepten voor espresso martini’s om te compenseren voor het lagere suikergehalte van de Cold Brewed Koffielikeur ten opzichte van de standaardlikeuren.

  • 2 delen Cold Brewed Koffielikeur
  • 1 deel Espresso (Inga Aponte, espresso branding verkrijgbaar bij Bocca)
  • Alles in de shaker met flink veel ijs. Goed schudden zodat de mix afkoelt en een schuimlaag vormt.
  • Dan uitschenken in een martiniglas en garneren met een paar koffieboontjes

De meeste recepten adviseren de espresso eerst af te koelen, De Kleine Distilleerderij adviseert juist de verse en nog hete espresso direct op het ijs in de shaker brengen. Anders wordt tijdens het afkoelen de espresso oud!

Black Russian

Omdat de Cold Brewed koffielikeur minder zoet is adviseert De Kleine Distilleerderij iets andere verhoudingen voor de Black Russian:

Black Russian
  • 1 deel Cold Brewed Koffielikeur
  • 1 deel Wodka
  • IJsklontjes (of zoals op de foto een glas met vooraf ingevroren ice-wedge)

Cold Brew & Tonic

Een verrassend lekkere combinatie die op een zonnig terras genuttigd met veel Gin Tonics kan wedijveren. Laag in alcohol en heerlijk verfrissend:

  • 1 Groot glas met veel ijs
  • 1 deel Cold Brewed Koffielikeur
  • 3 delen Tonic

Meer cocktailtips?

Iedere maand selecteren wij voor u een cocktail van de maand, een overzicht van al deze cocktails vindt u hier.